torsdag 1 april 2010

Hittade några bra barnböcker man kan använda på förskolan eller läsa för sina egna barn för att få dem att bli lite mer miljömedvetna och tänka efter. Dels var det den boken som föreläsarna från Dahlénium och Baltazar hade med sig "Droppe - en vattensaga", den är skriven av Amy Rader olsson och Per Gustavsson (1998) och sen en bok om Charlie och Lola som iallafall mina barn gillar att se på tv. Den heter "Hjälp vår jord" och är skriven av Lauren Child (2008), den handlar om återvinning och beskriver på ett lättsamt sätt fördelarna med att återvinna samtidigt som den ger flera tips för att skona miljön, som att släcka lamporna i ett rum när du går därifrån, cykla eller gå till förskolan samt stänga av kranen när man borstar tänderna!

Försökte även söka efter en bok som jag lånade för ett tag sedan som jag tyckte var så bra, tror den hette "vad händer om?" eller något liknande, den beskrev iallafall på den ena sidan vad som händer om du målar på en sida av pappret och på den andra sidan vad som händer om man istället målar på båda sidorna på pappret (sparar träd). Den var också väldigt bra och när jag läöste den för min 6-åring gav det tillfälle till att diskutera kring detta eftersom man fick båda sakerna presenterade, både det som är bra och det som är sämre.

1 kommentar:

  1. Jag kom även på att Barbapapa-böckerna ofta tar upp olika teman som har med miljöfrågor att göra, i en bok åker Barbafamiljen iväg till en annan planet (Barbapapa och arken,Taylor & Tison, 2007)tillsammans med olika djur och växter som de tar med sig, eftersom vår natur är helt förstörd av utsläpp, bilavgaser m.m, men eftersom människorna som är kvar på jorden vill ha sin fina gröna planet tillbaka gör de iordning den igen med mer miljömedvetna alternativ.En annan bok jag kan rekommendera är gjord av några elever på gymnasiet, den heter "Isidor måste flytta" och handlar om en isbjörn som inte längre kan bo kvar eftersom all is smälter. Är man intresserad kan man gå in på elevernas hemsida www.environmind.se och läsa mer. jag kan konstatera att det finns många böcker som tar upp hållbar utveckling på ett bra sätt för de mindre barnen och jag tycker det är viktigt att använda dessa böcker på förskolan för att få barnen att reflektera över vår miljö. Läroplanen föer förskolan (Lpfö 98) har det som ett mål under normer och värden "Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö".

    SvaraRadera