torsdag 6 maj 2010

Sammanfattning

TRÄD – sammanfattning

Trädets morfologi och funktion
Skillnaden på träd och buskar är att träd har en huvudstam medan buskar grenar sig från marken. Trädets stam innehåller cellulosa och vedämnet, lignim, som gör trädet hållfast. Det finns träd som kan bli upp till 100 meter höga. Stammen har som funktion att bära upp trädkronan. Stammen har två system som försörjer trädet på dess näring. Xylem – från rot till blad är det uppåtgående systemet som transporterar vatten, mineraler och salter till bladen. Floem – från blad till rot transporterar druvsocker, som bildats av den kemiska processen vid fotosyntesen, och vatten som är trädets näring. Trädet har årsringar som varierar i storlek och förg. De mörkare ringarna bildas på hösten då trädet har mindre tillväxt beroende på bland annat vattentillgång och solenergi. De ljusa årsringarna bildas på försommaren då tillväxten är god. Årsringarnas täthet hat variera beroende på hur den direkta omgivningen ser ut där vilket trädets utrymme har en betydande faktor.
Trädets rötter är det som förankrar trädet, de andas konstant och suger upp vatten. Rötterna innehåller cellväggar och i dessa cellväggar växer det in svamtrådar, mycel, som bildar en så kallad strumpa på roten, mykorrihza. Mykorrihzan är ytterligare ett förlängt rotsystem som tar upp extra vatten och näringssalter för roten och trädet. Dessutom skyddar det mot bakterieintrång som kan orsaka sjukdomar. Vidare lever träd och svampar i symbios med varandra. Svampens nytta är att den blir försörjd med druvsocker från trädet. Det som vi benämner som svamp är egentligen en fruktkropp.

Fotosyntesen
Processen
Andersson (2008) menar att en av de viktigaste processerna på jorden är fotosyntesen! Själva processen sker i steg och är komplicerad och sker i alla gröna växter. De komponenter som är förutsättningen till fotosyntesen är koldioxid, vatten och energi (solen).
På bladet finns det klyvöppningar som kan liknas vid läppar och dessa fångar in luftens koldioxid. Med hjälp av vattnet från rötterna tillsammans med koldioxiden och solenergin sker själva fotosyntesen med klorofyllet och det bildas glukos och syre. Växtens förlopp är att spara kolet och vattnet som bildar tillsammans bildar glukos (druvsocker) och detta är växtens näring (lagrad solenergi). Djur och människor tar upp syre och släpper ut koldioxid, detta kallas det cirkulära kretsloppet. Det är viktigt att rötter, stam och grenar överlever vintern och därför fälls löven.
Trädet andas både dag och natt, men fotosyntesen sker endast på dagen. Överproduktionen av glukos på dagen är det som gör att trädets tillväxt ökar. På natten sker en omvänd fotosyntes i form av att trädet tar upp syre och släpper ut koldioxid.

Klorofyll - Varför ändrar bladen färg och faller av?
På hösten suger trädets stam upp klorofyll och näring från bladen. Detta gör att bladen skiftar färg i takt med att klorofyllet och näringen minskar. Till slut släpper bladet och faller till marken, man kan säga att trädet går i ide.
Andersson (2008, s.155) visar en bild (s. 55) med en figur om det elektromagnetiska spektret och att blad är gröna och blommor har olika färger beror på att ljusets olika våglängd reflekteras eller absorberas av växten. Exempelvis bladets färg reflekterar färgen grön och absorberar resterande färger, detta har med växtens material och struktur att göra; hur den tar emot färgen och reflekterar den till människoögat.
För att få en kunskap om förförståelse om träd så utfördes en intervju och diskussioner med eleverna i skolan och barnen i förskolan. I förskolan fördes en diskussion i mindre grupper under kortare samlingar och i skolan varierade genomförandet från hel klass till mindre grupper.

Historik om pappersutvecklingen
Kineserna var de första som kom på att tillverka papper för över 2000 år sedan, då tillverkades pappret av olika växtfibrer exempelvis bast, hampa, tyg och trasiga fiskenät, detta maldes sedan och blandades med vatten för att sedan bli pressas till pappersark.
Under 700-talet spreds sig denna teknik till Europa. I Sverige grundades det första pappersbruket år 1520 och då användes samma teknik som användes i Kina. Under 1700-talet föreslog en fransk forskare att de skulle börja använda trädet i papperstillverkningen i stället för växtfibrerna. Han hade forska på hur getingarna bygger sina bon. Getingar skrapar loss träbitar från exempelvis döda träd som tuggas med deras saliv som bildar en massa, som de sedan använder som byggmaterial.
Sedan år 1844 används enbart träd som råvara vid papper framställningen.
De träd som används mest i Sverige för att tillverka papper är gran, tall och björk.
Papperstillverkningen i dag sker maskinellt i fabriker runt om i världen. Återvinningspapper samlas in vid återvinningsstationerna som sedan körs till fabrikerna för att kvalitetssäkras genom att det oönskade materialet sorteras bort. Återvinningspappret löses upp på bruken tillsammans med vatten, detta roteras sedan för att sönderdelas till en pappersmassa (mälden). Här sker ytterligare en resning från oönskat materiel, genom att pappersfibrerna separeras ifrån. I mälden tillsätts även kemikalier för att påverka dess pH-värde. Pappersmassan förs genom en vira (en duk med små hål) här rinner vattnet av och resterande av massan går in i pressarna. I pressarna pressas vattnet ur massan samt att pappersfibrerna läggs i flera lager och pressas samman. Pappret går genom flera pressar och under tiden rinner mer och mer vatten av pappret. Efter att pappret har pressas har pappret 95 % kvar av sin vattenmängd för att pappret skall bli helt torrt sker en torkning i ett så kallade torkskåp. Fukten som bildas i torkskåpet värmeväxlas och tas till vara på för att värma upp lokalerna. Efter torkning av det färdiga pappret ytbehandlas för att minska damningen från pappersytan.

Återvinning
De träd som främst används vid papperstillverkning i Sverige är gran, tall och björk men nuförtiden används mer och mer returpapper för att på så vis spara skogarna. I
Sverige gör varje vuxen person åt med 4-5 stora träd om året på grund av sin pappersförbrukning, men samtidigt är Sverige ett av de ledande länderna inom återvinning då varje invånare återvinner i genomsnitt 55 kilo papper per år. Sex av tio tidningar återvinns i Sverige och 100 % av det insamlade pappret blir nytt papper.
Trädet behöver vara 60-70 år för att det ska vara tillräckligt stort och därmed lönsamt att avverka. Skogeniskolan.se/fakta/dokument/ACF22 beskriver vilka trädslag man använder vid papperstillverkning av olika slags papper då trädslagen har olika kvaliteter och därmed passar olika bra till olika papper. Det bästa trädet att använda vid tillverkning av papper är gran, eftersom granfibrerna gör att pappret blir tätt och inte släpper igenom ljus. Genomsnittsanvändningen av papper i världen är 56 kg per person och år, men det skiljer sig år mycket i olika delar av världen; Afrika till exempel använder mindre än 10 kg per person och de som använder mest papper är Nordamerika som förbrukar ca 300 kg per person och år.
Vid tillverkning av tidningspapper används mestadels gran samt returpapper; journalpapper, såsom veckotidningar och kataloger behöver ha starkt papper eftersom sidorna är tunna och då används tall, björk och gran. Finpapper, kopieringspapper, ritpapper, kuvert mm behöver vara starkt så att det kan sparas i många år utan att pappret eller trycket försvinner, även då används tall och björk. Förpackningar som ska innehålla livsmedel görs ej av returpapper samt att vätskekartonger, såsom mjölkförpackningar förses med en tunn plastfilm så att förpackningen blir vattentät. Plastfilmen består av polyeten (kol + väte).

På sidan www.recycling.se/Templates/Article_image_right.aspx?PageID=5f1db086-6a79-4531-9e3d-6a1eb1601a2e finns information om återvinning av papper bland annat. pappersfibern går att återvinna 5-7 gånger och det ger en betydande energibesparing. Den energi som sparas är störst vid tillverkning av tidningspapper baserat på returfiber. Allt insamlat tidningspapper återvinns till tillverkning av nytt tidningspapper eller till mjukpapper. Trots hög insamling importerar vi idag returpapper för att täcka behovet. Även alla insamlade pappersförpackningar skickas till kartongbruk som gör nytt material till nya förpackningar såsom vällingförpackningar eller cornflakesförpackningar.

Källförteckning
Klinting, L. (1990). Första trädboken. Stockholm: Rabén & Sjögren Bokförlag.
Sacher, R. (1980). Den förvandlade skogen. Malmö: Berghs Förlag AB.
Andersson, B. (2008). Grundskolans naturvetenskap - Helhetssyn, innehåll och progression. Lund: Studentlitteratur.
http://www.skogssverige.se/massaopapptillv/paptillv.cfm?sid=9

//Evelina, Wictoria, Lotta, Malin

2 kommentarer:

  1. När vi var på exkusion med Stellan ställde jag frågan vad som är skillnaden mellan träd och buskar eftersom jag tycker att en del buskar kan se ut som träd. men nu vet jag att skillnaden är att trädets grenar kommer från en huvudstam och buskar grenar sig från marken. Så tack så mycket :)

    Hälsningar Rebecca

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är otroligt intressant att se hur olika saker i naturen vare sig det är växter eller djur kan leva i symbios med varandra som i ert fall med träd och svampar.

    SvaraRadera