måndag 26 april 2010

Miljövänliga Augustenborg

Hej allihop!

När jag var på intensivkursen i Malmö ht 2007 med det nordiska utbytet så var vi på studiebesök i Augustenborg som är en eko-stad!
Det som är så speciellt med denna stad (egentligen stadsdel i Malmö) är att den 1998 fick bidrag från regeringen för att utföra en ekologisk omställning samt att man utgår och omformar stadsdelen med hjälp av att involvera de boende i området.
Det man har gjort är bland annat:
· Ökat andelen gröna ytor för att på så vis tillföra mer syre till staden.
· Ökat den biologiska mångfalden genom att införa så kallade gröna tak, växter på hustaken, för att tillföra mer energi, syre och växter till området. I Augustenborg är alla nya hus tvingade att ha gröna tak för att fortsätta processen, läs gärna mer på www.greenroof.se.
· Utvecklat ett källsorteringssystem som skolklasserna i området kontrollerar, där sophusen är byggda av helt naturliga material.
· Arrangerat Malmös första bilpool med etanolbilar, där man kan boka in vilken dag och tid man behöver ha en bil.
· Byggt upp Malmös största solvärmeanläggning som bidrar till energiförsörjningen.

För att läsa mer om ekostaden, gå in på:
http://www.malmo.se/Medborgare/Miljo--hallbarhet/Miljoarbetet-i-Malmo-stad/Projekt--natverk/Projekt/Ekostaden-Augustenborg.html

5 kommentarer:

  1. Detta var intressant! Jag skulle gärna själv bo i en sådan stad(stadsdel), det är ju faktiskt inte så stora förändringar som måste göras för att bo och leva mer miljövänligt.

    SvaraRadera
  2. Imponerande att man agerar och involverar en hel stadsdel till ett mer miljövänligt sätt att leva. Tänk om fler kommuner kund anamma detta.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker också att detta var intressant!Det är nog svårare än vad man tror att involvera en hel kommun så att alla lever miljövänligare, Det kräver nog väldigt mycket tid om inte annat.

    SvaraRadera
  4. Vilket bra initiativ av kommunen och detta får säkerligen upp ögonen på de som bor där. Förhoppningen är väl att det smittar av sig till andra delar så att ett större eko-system kan skapas.

    SvaraRadera
  5. Det här tycker jag är helt underbart och jag känner att det borde vara så här på fler ställen. Jag har alltid trott att det kanske är lättare att utföra ett sådant stort projekt på mindre ort men det har ju Malmö visat att så är inte fallet. Hurra hurra för Malmö. Mer sånt vill vi se!

    SvaraRadera