Papper
Jag hittade en intressant hemsida skogeniskolan.se/fakta/dokument/ACF22... som beskriver vilka träd som används när man tillverkar olika slags papper. Det beskrivs att trädslagen har olika kvaliteter och passar därmed bra till olika slags produkter. Det bästa trädet att använda vid tillverkning av papper är gran, eftersom granfibrerna gör att pappret blir tätt och inte släpper igenom ljus.
Genomsnittsanvändningen av papper i världen är 56 kg per person och år, men det skiljer sig år mycket i olika delar av världen; Afrika till exemepl använder mindre än 10 kg per person och de som använder mest papper är nordamerika som förbrukar ca 300 kg per person och år!
På skogeniskolan beskriver sedan författarna olika slag av papper såsom mjukpapper (toapapper, hushållspapper, servetter) som görs av tall, björk och returpapper.Vid tillverkning av tidningspapper används mestadels gran samt returpapper; journalpapper, såsom veckotidningar och kataloger behöver ha starkt papper eftersom sidorna är tunna och då används tall, björk och gran. Finpapper, kopieringspapper, ritpapper, kuvert mm behöver vara starkt så att det kan sparas i många år utan att pappret eller trycket försvinner, även då används tall och björk.
Annan fakta som framkommer om papper är att förpackningar som ska innehålla livsmedel ej görs av returpapper samt att vätskekartonger, såsom mjälkförpackningar förses med en tunn plastfilm så att förpackningen blir vattentät. Plastfilmen består av polyeten (kol + väte).
På sidan www.recycling.se/Templates/Article_image_right.aspx?PageID=5f1db086-6a79-4531-9e3d-6a1eb1601a2e finns information om återvinning av papper bland annat. pappersfibern går att återvinna 5-7 gånger och det ger en betydande energibesparing. Den energi som sparas är störst vid tillverkning av tidningspapper baserat på returfiber. Allt insamlat tidningspapper återvinns till tillverkning av nytt tidningspapper eller till mjukpapper. Trots hög insamlning importerar vi idag returpapper för att täcka behovet. Även alla insamlade pappersförpackningar skickas till kartongbruk som gör nytt material till nya förpackningar såsom vällingförpackningar eller cornflakesförpackningar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar